Avioliitostamme tuli velkavankila: “Elintasomme romahtaisi, jos eroaisimme.”

Järkiavioliitot ovat taas yleistyneet, kun asuntojen hinnat ovat nousseet. Velkataakka pitää yhä useampia pareja yhdessä, vaikka rakkaus on loppunut kauan sitten.

- Olemme puhuneet erosta jo kolmatta vuotta, mutta ne aikeet kaatuvat aina siihen, kun alamme miettiä, miten raha-asiat hoidettaisiin, kertoo 38-vuotias Tuuli, lapsiperheen äiti.

Tuulilla ja hänen miehellään on omakotitalo ja yhteistä velkaa lähes 300 000 euroa. Avioliittoa sanan varsinaisessa merkityksessä ei ole ollut enää pitkään aikaan muuten kuin paperilla.

- En muista tarkalleen, milloin minun ja aviomieheni seksisuhde päättyi. Viimeisestä kerrasta on ainakin vuosi, ehkä puolitoista, Tuuli muistelee.

- Nukumme yhä samassa sängyssä, koska mieheni haluaa pitää kulissit pystyssä myös lapsille. Hänen mielestään tilanne olisi lapsille liian kummallinen, jos nukkuisimme eri huoneissa. Vaikka lapset kyllä tajuavat muutenkin, missä mennään.

Tuulin mukaan pariskunta ei juurikaan riitele lasten nähden. He ovat myös samaa mieltä vanhemmuuteen liittyvistä asioista.

- Mutta parisuhdetta meillä ei enää ole. Ilmapiiri on painostava, ja monesti minusta tuntuu, että haluaisin paeta tätä kaikkea jonnekin.

Tuulilla ei kuitenkaan ole paikkaa, minne mennä. Ei ole edes sen vertaa rahaa, että hän voisi mennä yhdeksi yöksi hotelliin lepuuttamaan hermojaan.

Velkojen vuoksi yhdessä elävät parit näkyvät myös pankeissa lisääntyvissä määrin.

- Näiden tapausten lisääntymisen syynä on asuntojen hintojen nousu. Suomalaiset ovat jo pidempään ostaneet ensimmäisenkin asunnon pidemmällä tähtäimellä, siis reilun kokoisena koko perheelle. Näin lainamäärätkin ovat nousseet, sanoo Tapiola Pankin toimitusjohtaja Marja Pajulahti.

Tässä ei sinänsä ole mitään ongelmaa, jos rakkautta riittää tai ero ei tule kovin nopeasti.

- Useimmissa tapauksissa kuitenkin käy niin, että toisen puolison on taloudellisesti mahdotonta ostaa toisen puolikasta velalla pois ja maksaa vielä sitä vanhaa velkaa.

Tuulin ja hänen miehensä veloista 230 000 on asuntolainaa, loput muita luottoja. Koti on rakennettu lähes täysin velkarahalla. Autosta on vielä 13 000 euroa lainaa. Auton myyntiarvo olisi tällä hetkellä noin 10 000 euroa, jos sitäkään. Sen päälle tulevat vielä kaikki muut yhdessä otetut kulutusluotot.

- Olen valvonut öitä ja miettinyt pääni puhki. En keksi mitään ulospääsytietä. Kärsimme koko perhe tästä ilmapiiristä. Haluaisin, että lapsillamme olisi iloiset ja huolettomat vanhemmat. Olemme eläneet vuosia jatkuvassa stressissä, otsat kurtussa.

Marja Pajulahden mukaan yleinen ratkaisu eroperheissä on myydä aiempi, iso koti ja hankkia tilalle kaksi pienempää asuntoa. Toinen vaihtoehto on vuokra-asuminen.

- Kahden asunnon pitäminen taas on useimmiten kalliimpaa kuin yhden, ja siksi elintasosta joudutaan tinkimään, Pajulahti sanoo.

Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee, jos on otettu myös muita luottoja.

- Kulutusluottojen kohdalla valitettavasti käy niin, ettei ostetuista tavaroista saa hankintahintaa tai aina edes velan määrää pois.

Pajulahti suosittelee parisuhteessa olevia säästämään lainanmaksun rinnalla. Silloin erotilanteessa selviää jonkin aikaa myös säästöillä.

Tuuli on käynyt ainakin kolmesti pankissa neuvottelemassa veloista.

- Loppupäätelmä on aina se, että meidän pitäisi myydä kaikki omaisuutemme ja jäisimme puille paljaille, Tuuli sanoo.

Pariskunnan molemmat osapuolet ovat keskituloisia, jopa aika hyvätuloisia. Silti he joutuisivat eron myötä talousahdinkoon.

- Elintasomme romahtaisi, jos eroaisimme.

Tuulin mielestä velkaa ottaessa harvoin tulee ajatelleeksi, että mitä jos tuleekin ero.

- Olen sitä mieltä, että avioero on nykyisin mahdollista vain velattomille ihmisille.

Tuulin nimi on muutettu.

Toimittaja: Mervi Juusola

Lähde: Ilta-Sanomat

Aihe(et): Uutiset Avainsanat: , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>