Velkajärjestely käytännössä, osa I

Tässä kaksiosaisessa artikkelissa käydään läpi velkajärjestelyn edellytyksiä ja esteitä.

Velkajärjestelyn edellytys on, että velallinen on maksukyvytön. Lisäksi maksukyvyttömyyden tulee myös täyttää toinen kahdesta lisäedellytyksestä. Maksukyvyttömyyden tulee johtua jostain sosiaalisesta suoritusesteestä tai järjestelyyn tulee olla muuten painavia perusteita.

Velallinen on maksukyvytön kun hän ei kykene maksamaan velkojaan eikä siihen ole odotettavissa korjausta. Toisin sanoen jos maksukyvyttömyys on tilapäistä (esimerkiksi opiskelu tai äitiysloma), velkajärjestelyä ei yleensä voida myöntää.

Ensimmäisenä lisäedellytyksenä on, että maksukyky on heikentynyt pääasiassa ilman velallisen omaa syytä. Syinä voiva olla esimerkiksi pitkäaikainen työttömyys, työkyvyttömyys tai sairaus, lisäksi on hyväksytty myös asumisolosuhteissa (vuokrasuhteen päättyminen), perhesuhteissa (avioero, perheenjäsenen kuolema tai tapaturma) taikka työsuhteessa (sivuansioiden tai ylitöiden väheneminen) tapahtuneet muutokset.

Toisena, vaihtoehtoisena lisäedellytyksenä on, että velkajärjestely voidaan myöntää maksukyvyttömälle velalliselle, jos siihen on muuten painavia perusteita ottaen huomioon velallisen velkojen ja niihin liittyvien velvoitteiden määrä suhteessa hänen maksukykyynsä. Epäsuhdan tulee olla niin suuri, että velallinen ei useiden vuosienkaan kuluessa pysty lyhentämään velkoja kuin osaksi.

Vaikka velallinen täyttää velkajärjestelyn yleiset edellytykset, ennen velkajärjestelyn myöntämistä tuomioistuin tutkii myös, onko velkajärjestelylle olemassa jokin laissa mainittu este. Esteistä kerrotaan artikkelisarjan seuraavassa osassa.

Aihe(et): Velkajärjestely. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>