Velkajärjestelyn edellytykset

Lain ensisijaisena tavoitteena on aina saada aikaan neuvotteluratkaisu. Siihen on kaikilla mahdollisuus, jos voidaan löytää ratkaisu, joka sopii velkojille ja velalliselle. Tuomioistuin voi aloittaa velkajärjestelyn ja vahvistaa maksuohjelman, mikäli edellytykset täyttyvät eikä ole velkajärjestelylain mukaisia esteitä.

Velkajärjestelyn yleiset edellytykset:
• Velallinen ei kykene maksamaan velkojaan eikä siihen ole odotettavissa korjausta (maksukyvyttömyyden toteaminen).
Jos velallinen selviää veloistaan esimerkiksi myymällä muuta kuin perusturvaan kuuluvaa omaisuuttaan, vähentämällä menojaan tai lisäämällä tulojaan, ei velkajärjestelyä voida myöntää. Velkajärjestely ei tule kysymykseen, jos esimerkiksi palkan ulosmittauksella kertyy veloille kohtuullisessa ajassa riittävä suoritus.
Jos maksukyvyttömyys on tilapäistä (esimerkiksi opiskelun, äitiysloman tai väliaikaiseksi arvioidun työttömyyden vuoksi), velkajärjestelyä ei voida aloittaa tuomioistuimessa. Jos työttömyys on kestänyt niin pitkään, että tilannetta ei voida pitää enää tilapäisenä, velkajärjestely voidaan myöntää.
• Maksukyky on heikentynyt olosuhteiden olennaisen muutoksen, esimerkiksi työttömyyden, työkyvyttömyyden tai sairauden vuoksi, pääasiassa ilman velallisen omaa syytä
tai
• Velkojen määrä on maksukykyyn nähden kohtuuttoman suuri ja velkajärjestelyyn on sen vuoksi painavat syyt (ylivoimainen velkataakka).
• Velallinen on ensin pyrkinyt sovintoon velkojiensa kanssa.

Aihe(et): Velkajärjestely. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>