Esimerkkitapauksia

Janne  44v - Velkaantumisen syy: Peliriippuvuus
Velkaa: 180 000 €
Tulot: 2000 €
Maksuvara: 700 €
Janne on tavallinen, yksin asuva suomalainen mies joka on säännöllisessä työssä. Velkaantuminen alkoi ihmissuhteen päättymisestä ja paheni päihdeongelman ja peliriippuvuuden vuoksi. Jannelle myönnettiin velkajärjestely, jonka aikana hän maksaa 185.000 euron veloistaan takaisin arviolta noin 25.000 euroa mikäli hän pystyy jatkamaan työssään velkajärjestelyn ajan. Jannen velat koostuvat pääosin maksamattomista lainoista ja pikavipeistä.
Mikko  29v - Velkaantumisen syy: Työttömyys
Velkaa: 83 500 €
Tulot: 750 €
Maksuvara: 0 €
Mikko on naimisissa oleva perheenisä jolla on neljä lasta. Hän on ollut työttömänä vuoden 2008 lopusta asti. Mikko ei kohtuudella kykene parantamaan maksukykyään voidakseen selviytyä veloistaan aiheutuvista menoista. Mikolle ei jää pakollisten elinkustannusten jälkeen maksuvaraa, joten mikäli hänen tilanteensa ei muutu, ei Mikko maksa 83.500 euron veloista takaisin euroakaan. Mikon velat koostuvat pääosin maksamattomista pankkilainoista, luottokorteista, pikavipeistä sekä postimyyntiostoksista.
Jaana  54v - Velkaantumisen syy: Avioero ja työttömyys
Velkaa: 14 130 €
Tulot: 650 €
Maksuvara: 0 €
Jaana on yksin asuva suomalainen nainen joka on ollut työttömänä pitkään. Velkaantumisen syynä ovat avioero jonka jälkeen Jaana joutui ottamaan velkaa uuden kodin rakentamiseen. Velat erääntyivät maksettavaksi Jaanan jäätyä työttömäksi. Jaanan tulot ovat pienet, eikä maksuvaraa synny. Näinollen Jaana ei maksa 14.130 euron veloistaan takaisin euroakaan. Jaanan velat koostuvat pääosin maksamattomista pankkilainoista.
Kirsi  48v - Velkaantumisen syy: työtapaturma ja työttömyys
Velkaa: 79 000 €
Tulot: 700 €
Maksuvara: 0 €
Kirsi on kahden lapsen äiti joka asuu yhdessä aviomiehensä kanssa. Kirsi loukkaantui tapaturmaisesti töissä eikä pysty jatkamaan työelämässä täysipainoisesti. Velkaa Kirsi on miehensä kanssa ottanut jokapäiväiseen elämiseen ja perheen menoihin. Kirsin tulot ovat pienet, eikä hän pysty maksamaan takaisin lainojaan. Maksuvaraa ei synny, joten 79.000 euron lainoista ei makseta takaisin euroakaan. Kirsin velat koostuvat luottokorteista, pikavipeistä ja pankkilainoista. Kirsillä oli myös useita postimyyntiostoksiin liittyviä laskuja ulosotossa.